EXPLOZIV | Ce ascunde Hagi: Manea nu e jucătorul lui Chelsea, ci al lui Apollon Limassol! Transferul prin care un „super-impresar” fentează regulamentul FIFA. Partea I

  • Publicat:
  • Actualizat:

„El este unul dintre jucătorii cei mai curtați, dar nu e adevărat că se va duce într-un loc sau altul. Depinde de el cum va juca în acest an. Dacă nu va juca bine, va mai rămâne cu noi încă un an. Depinde doar de el ce va face în acest an, de evoluția lui, de tot ce va face. În momentul ăsta nu a semnat niciun precontract”. Era 13 septembrie 2014, iar declarația de mai sus a fost făcută de Gheorghe Hagi la conferința de presă de după meciul cu Ceahlăul. Antrenorul și patronul Viitorului vorbea despre Cristi Manea, într-un moment în care presa specula despre numeroasele oferte primite pentru talentatul său fundaș dreapta. Ce nu știau jurnaliștii și publicul, iar Hagi a ascuns foarte bine, este faptul că, în septembrie 2014, Manea era deja vândut de 3 luni. Și nu la Chelsea, ci în Cipru! ProSport a descoperit culisele unui transfer cu semnalmentele unei afaceri prin care cineva vrea să ocolească regulamentele FIFA. O afacere care deschide ușa spre o lume ascunsă, cu firme paravan înregistrate în paradisuri fiscale, impresari parteneri cu șefi de servicii secrete și contracte absurde.

Indiscutabil unul dintre talentele săracului fotbal românesc, Cristi Manea este legitimat la această oră la Royal Excel Mouscron. Echipa sa ocupă penultimul loc în clasamentul din prima ligă belgiană, iar experiența crudă a primului sezon în străinătate este completată, pentru fundașul român, de lipsa meciurilor. Până acum, Manea a jucat în doar trei partide de campionat, toate înfrângeri, și în două de cupă. Cele 322 de minute sunt puține pentru un jucător împrumutat, teoretic, de la Chelsea într-o ligă în care trebuie să se rodeze.

Povestea transferului în Belgia e lungă și plină de declarații și informații contradictorii. ProSport le-a selectat pe cele mai importante:

16 septembrie 2014, Gazeta Sporturilor: Hagi i-a sunat pe Pițurcă și Viorel Moldovan să le spună că Manea a fost vândut la Chelsea și va pleca din iarnă

5 martie 2015, Gianluca Di Marzio, ziarist italian cu legături foarte bune în fotbalul englez (Chelsea, în special) și în lumea impresarilor, a anunțat pe contul său de Twitter: „Chelsea s-a înțeles cu Viitorul pentru Cristian Manea. Clubul român va primi 3,1 milioane de euro”.

6 martie 2015, Gică Hagi: „Di Marzio și Daily Mail pot face orice dezvăluire. Eu spun doar atît: Cristian Manea va pleca sigur la vară la un club mare. Dar nu știu dacă va fi Chelsea. Băiatul e foarte curtat”

6 iunie 2015, Gică Hagi, în direct la Dolce Sport: „Cristi Manea nu o să mai continue cu noi. Îl vând. Cristi Manea a fost vândut de mult. O să vedeți”

11 iunie 2015, Cristian Bivolaru (director general Viitorul), la Sport.ro, vorbind despre transferul lui Manea la Chelsea și împrumutul lui ulterior: „Transferurile lui Manea și Ianis Hagi sunt perfectate. La Manea e aproape sigur că va pleca încă de acum. Destinația e încă în discuție, se pare ca va fi Olanda”.

20 iunie 2015, Gică Hagi, din nou la Dolce Sport: „Cristi Manea are șanse foarte mari să plece în această vară. O să aflați unde în curînd, o să fie o echipă bună”.

Efectul acestor declarații s-a resimțit și în media internațională. În septembrie 2014, apoi în martie și în iunie 2015, informația că Chelsea s-a înțeles cu Viitorul pentru transferul lui Manea a fost publicată de agenția Reuters și de ziarele Daily Express, The Independent, L”Equipe și Gazzetta dello Sport. În Europa, Manea este considerat acum fotbalistul lui Chelsea. Doar suma era diferită. Unii anunțau 2,3 milioane de lire sterline (2,9 milioane de euro), alții 3,2 milioane de lire (4 milioane de euro). Nimeni, niciodată, nu a dezmințit informația, chiar dacă Hagi nu a pronunțat o dată numele clubului londonez.. În Belgia, lucrurile stau la fel.


Pe 5 martie 2015, Daily Mail a anunțat că Manea s-a înțeles cu Chelsea. Arsenal, Ajax și Udinese îl voiau

Niciun anunț pe site-ul Academiei Hagi

Bizar, cel mai important transfer din istoria clubului Viitorul nu a fost anunțat pe site-ul oficial www.academiahagi.tv. Decizia e curioasă, în condițiile în care oamenii de comunicare de la Viitorul consemnaseră până atunci și cele mai puțin semnificative mișcări de jucători, inclusiv împrumutul lui Puțanu la FC Brașov. Lucrurile sunt clare abia astăzi: Viitorul nu voia să anunțe că fotbalistul ei cel mai reprezentativ fusese vândut de un an unui club din Cipru!

 „Se pare că destinația lui va fi către Belgia, o echipă de prima ligă din Belgia. Sigur, ne-am fi dorit să-l avem în continuare, însă așa a fost înțelegerea”
Cristian Bivolaru, director general Viitorul, iulie 2015

Pe 28 august 2015, Manea era prezentat oficial la baza La Cannonier, situată la doi kilometri de granița cu Franța, pe drumul dintre Kortrijk și Lille. Trei zile mai târziu, pe site-ul oficial,  Mouscron a oficializat împrumutul jucătorului român. Știrea există în continuare pe www.rmp-foot.be și sună în felul următor: „Manea a fost împrumutat de Chelsea pentru un sezon și este una dintre cele mai bune speranțe ale fotbalului românesc”.


Pe site-ul lui Chelsea, transferul lui Manea nu a fost anunțat, iar românul nu figurează la pagina dedicată tuturor jucătorilor împrumutați de pe Stamford Bridge.

Informația publicată oficial de clubul belgian este, conform actelor, falsă.

În iunie 2014, cu un an înainte de împrumutul lui Manea la Mouscron, Gică Hagi a semnat un contract prin care își vindea fundașul în vârstă de 17 ani la Apollon Limassol, vicecampioana Ciprului la acel moment. Suma de transfer s-a ridicat la 2,5 milioane de euro, iar compania offshore care s-a angajat să o plătească este Apollon Football (Public) Limited. Viitorul nu a păstrat nici măcar un procent din drepturile economice ale fotbalului. În locul fundașului minor, pe contract și-au pus semnătura părinții săi. Manea a rămas să mai joace un an pentru Viitorul.

Apollon este un club din Cipru la care, în ultimii 5 ani, au antrenat Mihai Stoichiță și Ioan Andone și au jucat Nicolae Grigore, Ovidiu Dănănae, Ștefan Grigorie sau Romeo Surdu. Transferul lui Manea este atipic. Jucătorul lui Hagi este considerat un mare talent, pe când ceilalți sunt fotbaliști consacrați, aflați în căutarea unui salariu mai bun decât în Liga 1.

ProSport l-a contactat pe Nicos Kirzis, președintele clubului cipriot în care Manea nici măcar nu a pus piciorul de la transferul făcut acum 20 de luni. Dialogul despre viitorului fundașului român a început și s-a terminat pe un ton rezervat.

„Da, Manea este împrumutat la Mouscron. Ce ați dori să știți?”, a răspuns Kirzis.  

Reporter: Ce se va întâmpla mai departe cu el?
Kirzis: Nu știm dacă va reveni la noi, e prea devreme. Dacă aflăm ceva, vă vom anunța. Momentan nu știm nimic.

Nu e neobișnuit ca un tânăr fotbalist talentat să se transfere în Cipru?
Da, poate e neobișnuit să vină în Cipru, dar oricum nu joacă în Cipru. Acum nu pot să vă spun nimic.

Încercările reporterului de a depăși bariera impusă de președintele cipriot au fost inutile. După următoarea întrebare, tonul lui Kirzis a devenit iritat: „Nu știu de ce îmi puneți întrebări. E un jucător bun. De ce e așa de interesant pentru voi?”  

Apoi, cu o politețe excesivă, a mulțumit și a închis telefonul. Nici măcar fanii lui Apollon nu știu că Nicos Kirzis este, pe hârtie, patronul unora dintre cei mai talentați jucători din Balcani. Teoretic, informație pe care o veți putea citi în episodul următor, Apollon are în proprietate fotbaliști care îi fac pe managerii unora dintre cele mai bune cluburi din lume să saliveze.

Cum e posibil pentru un club mic din Cipru?


Ioan Andone și Nicos Kirzis, președintele unui club mic dar cu o capacitate de transferuri neașteptată

„Întrebați-l pe Hagi!” Hagi nu răspunde

Următorul pas: Viitorul. În teorie – chiar dacă nu e vorba despre Chelsea, ci despre Apollon – , transferul lui Cristian Manea este unul legal. Hagi a vândut un fotbalist de perspectivă și a primit 2,5 milioane de euro din partea unei companii cipriote. Nimeni nu ar avea vreun motiv să se ferească de a discuta cu jurnaliștii.

ProSport l-a contactat pe Gică Hagi, însă patronul Viitorului nu a răspuns timp de 3 zile, nici după expedierea unui mesaj cu tema apelului telefonic. Directorul general Cristian Bivolaru nu era în club în momentul semnării actelor, în 2014. Zoltan Iașko, directorul sportiv de atunci și acum, a răspuns amabil, dar, după ce a aflat care este subiectul apelului, ne-a îndrumat politicos spre Hagi: „Gică știe cine l-a cumpărat pe Manea. Sunați-l pe el!”

Cerc închis, zero transparență.

De ce produce un banal transfer astfel de reacții?

ProSport a discutat cazul cu jurnaliști de investigație din Anglia, Italia, Belgia și Israel și a descoperit că, prin transferul la Apollon, Manea a intrat într-un circuit ascuns creat pentru a dribla regulamentele FIFA în privința deținerii drepturilor de transfer de către o a treia persoană, în afara celor două cluburi implicate. „Third Party Ownership”, sau pe scurt TPO, este o noțiune pe care federația internațională încearcă să o combată, dar care, paradoxal, înflorește într-un fotbal în care prețurile de transfer cresc incredibil de la un an la altul.

Conform regulamentului FIFA intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, „Niciun club sau jucător nu va intra într-un acord cu o terță parte prin care o terță parte primește dreptul de a participa, fie integral, fie parțial, la compensațiile plătibile în legătură cu viitorul transfer al unui jucător de la un club la altul, sau este în curs de distribuire a unor drepturi privitoare la un viitor transfer”.  

Transferat la Apollon în 2014, Cristi Manea este acum proprietatea unui fond de investiții care plasează jucători în întreaga lume, prin intermediul unor cluburi-gazdă. Apollon Limassol și Mouscron sunt două dintre cluburile controlate de fonduri care au în spate același om: superimpresarul israelian Pinhas „Pini” Zahavi.

Supranumele acestuia este Mister Fix It, sau „Domnul Rezolvă Tot”.

Prin cluburi din diferite campionate ale lumii, Zahavi și asociații săi se asigură că, în actele de transfer, nu apare o terță parte și, astfel, regula TPO nu este încălcată.


Pini Zahavi, unul dintre cei mai influenți oameni din fotbalul mondial

Dispută între Hagi și impresar pentru transfer

Surse din fotbalul românesc susțin că, în vara lui 2015, Hagi a avut o dispută cu impresarul jucătorului, italianul Pietro Chiodi, pe tema transferului lui Manea. Jucătorul nu a mers cu Viitorul în pregătire și aștepta, îngrijorat, să vadă care va fi destinația sa. Hagi i-a reproșat agentului lui Manea că nu e normal ca fotbalistul să meargă în Cipru. Tot Hagi este, însă, cel care a semnat actele cu compania cipriotă Apollon Football (Public) Ltd.

Chiodi este finul lui Victor Becali și omul lăsat de frații impresari să aibă grijă de imperiul lor pe perioada detenției. Ioan și Victor Becali se cunosc bine cu Pini Zahavi încă din anii 90, lucru confirmat de mai multe surse din fotbal. ProSport l-a contactat pe agentul italian cu o singură întrebare:

Unde s-a transferat Manea? La Chelsea sau la Apollon? Pe pagina sa oficială, fotbalistul scrie Chelsea (foto, stânga).

Răspunsul impresarului său?

„Nu știu, nu știu, la revedere!”.

 

Cine e Pini Zahavi

În vârstă de 73 de ani, Zahavi a fost la un moment dat cel mai influent impresar din lume. Ascensiunea portughezului Jorge Mendes l-a trecut în plan secund, însă cei doi nu sunt concurenți. Zahavi și Mendes cooperează pentru a-și deschide unul altuia noi oportunități de afaceri și își împart piețe de desfacere.

65 de milioane de lire sterline era averea estimată a lui Pini Zahavi, acum 10 ani, potrivit ziarelor din Anglia. Între timp, superagentul a intermediat alte mii de transferuri

Fost jurnalist sportiv la Tel Aviv, israelianul are în palmares transferuri uriașe, precum cele ale lui Rio Ferdinand, Juan Sebastian Veron, Carlos Tevez sau Javier Mascherano, dar patrimoniul său inestimabil constă în relațiile create printre oameni politici, directori de multinaționale și oameni de afaceri din întreaga lume. Printre jucătorii actuali pe care îi manageriază se numără brazilianul Neymar de la Barcelona.

Zahavi, un tip conectat în lumea oligarhilor ruși cu origini evreiești, este omul care l-a adus în fotbal și îl consiliază pe Roman Abramovici, patronul rus de la Chelsea. De aici, a apărut informația nesusținută de acte că Manea s-a transferat la Chelsea.

Deocamdată, fundașul român crescut de Hagi este proprietatea unui club cipriot și joacă la un club belgian, două plăci turnante între cluburile formatoare și cluburile mari. Președintele lui Apollon, Nicos Kirzis, un fost impresar, este considerat „păpușa” lui Zahavi.  Din Consiliul de Administrație de la Mouscron fac parte doi Zahavi, Adar și Gil, rude ale lui Mr. Fix It.  Clubul a fost salvat de Zahavi de la faliment, în iulie 2015, atunci când a injectat 2,5 milioane de euro, cu promisiunea altor 6 milioane plătibili pe durata a 3 sezoane.

Aidoma unui alt român, Cristian Ponde de la Sporting Lisabona, Manea este doar un nume dintr-o listă lungă de fotbaliști prinși într-o încrengătură de cluburi, firme și fonduri de investiții. Undeva, la capătul firului, susțin surse din clubul Viitorul, s-ar afla Roman Abramovici, partener cu Zahavi și Jorge Mendes în acest hățiș. 

În episodul următor, aflați reacția lui Pini Zahavi la întrebările reporterului ProSport, relațiile lui cu fotbalul românesc și detalii incredibile despre mecanismul său gigantic care se întinde din Insulele Virgine Britanice până în Hong Kong și care sfidează legile FIFA. 


Consiliul de Administrație de la Mouscron. Adar Zahavi și Gil Zahavi figurează pe listă


 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×